Speel meer met lucifers

Mijn vorige post begon met het luciferspel. Ik ging terug in de tijd en besteedde aandacht aan de verschillen tussen toen en nu. Waarna ik verzuimde deze interessante werkvorm uit te leggen. Daar kwam ik snel achter, want vanuit diverse hoeken van het land kreeg ik het verzoek wat meer te vertellen over dit spel.

Als ode aan de lucifer leg ik hierbij het oorspronkelijke spel uit, maar ik geef nog 2 andere soorten mogelijkheden om met lucifers te spelen. Hoe je ze ook inzet, het zijn geweldige eye-openers voor in training en onderwijs. Bovendien zijn ze goedkoop in aanschaf 🙂 .

1 Klassieker: het luciferspel

Doel: inzicht krijgen in veel- en weinigpraters en redenen waarom je praat.

Werkwijze:

Deelnemers zitten in een kring van 4 – 7 personen. Wordt de groep groter, splits deze dan.
Iedere deelnemer krijgt hetzelfde aantal lucifers (afhankelijk van de beschikbare tijd tussen de 6 en 10 lucifers).
Deelnemers gaan in discussie over een onderwerp of stelling
Elke keer als iemand wat wil zeggen, pakt hij/zij een lucifer van zijn/haar stapel en legt deze in het midden. Een spreekbeurt per lucifers.
Wie geen lucifers heeft, doet niet meer mee aan het gesprek.
Nabespreking: hoe snel was je door je voorraad heen, hoe en wanneer heb je je lucifers benut (om je eigen argumenten kracht bij te zetten, of misschien om een ander te steunen?). Vervolgens koppeling naar de praktijk en leermomenten vastleggen.

2 Lucifers als breinbreker

Doel: doorzettingsvermogen testen, out-of-the-boxdenken bevorderenWerkwijze:

Je kiest een raadseltje met lucifers (bijvoorbeeld ‘kers’ in glas of ‘zwemmende vis’) en legt de lucifers neer.
Nog leuker is het om je deelnemers het benodigde aantal lucifers te geven en ze het te laten nabouwen. Eventueel kun je ze het laten natekenen.
Vervolgens geef je je deelnemers de opdracht -al dan niet in een team- het raadsel op te lossen.
Je kunt er een wedstrijd van maken, door mensen tegen elkaar te laten spelen (wie is het eerste eruit of met een maximum denktijd van 1 minuut).
Nabespreking: op samenwerking, op patronen doorbreken (vaak denken mensen ‘het kan niet’), door gedrag te bestuderen: ging je verplaatsen, mocht je fouten maken, heb je gespiekt etc.

lucifer-kers
Verplaats 3 lucifers zodat de kers in het glas komt

lucifer-vis
Verplaats drie lucifers om de vis de andere kant op te laten zwemmen

3 In de fik: laat de lucifer branden

Doel: schokeffect teweeg brengen

Werkwijze:

Deelnemers schrijven goede eigenschappen van zichzelf op een blaadje op de linkerkolom, en slechte eigenschappen op de rechterkolom. Vervolgens scheuren ze het blaadje doormidden en leveren hun goede eigenschappen in.
De trainer leest een aantal van de goede eigenschappen en knikt goedkeurend. En steekt ze vervolgens in de brand (n.b. graag dusdanig voorbereiding dat er geen echte brand ontstaat).
Alternatief: mensen doelen laten opschrijven en die verbranden.
Nabespreking: clou is dat je niet waardeloos bent doordat je toevallig een paar slechte eigenschappen hebt. Zelfs als alle goede in rook zouden opgaan, ben je nog de moeite waard. Mooie relativerende eye-opener, erg geschikt voor bijvoorbeeld RET-trainingen. Over het alternatief: doelen stellen is mooi, maar zonder gerichte actie wordt het niets: wat ga je doen?
Heb jij nog andere manieren om lucifers in te zetten in trainingen (toren bouwen bijvoorbeeld)? Ik hoor ze graag!