Waarom iedereen deel uit zou moeten maken van een intervisiegroep
Meer dan tien jaar was ik onderdeel van een intervisiegroep en meerdere jaren maakte ik deel uit van een zakelijke Mastermind. Ik heb dit altijd heel waardevol gevonden omdat ik erachter kwam dat ik niet de enige was die iets heeft meegemaakt en ik heb veel goede adviezen gekregen. Ook heb ik acties ondernomen die ik anders niet aangedurfd zou hebben en ik kan stellen dat ik veel van mijn succes als trainer mede hieraan te danken heb.
In deze blog deel ik met je:
- Wat is intervisie?
- Waarom iedereen deel uit zou moeten maken van een intervisiegroep
- Wat de basis is van elke goede intervisie en
- Een leuke werkvorm die je zo kunt gebruiken.
Wat is intervisie eigenlijk?
Intervisie kent meerdere definities. Hier volgen er drie:
- een uitwisseling, het bezien van verschillende zienswijzen tussen personen
- een georganiseerd gesprek tussen mensen die werkzaam of in opleiding zijn in hetzelfde vakgebied
- een georganiseerd overleg tussen collega’s of vakgenoten om het functioneren te verbeteren. Onderwerp van gesprek zijn de verrichte werkzaamheden en de daaraan gerelateerde problemen
Er zijn meerdere termen voor intervisie. Zelf ben ik wel gecharmeerd van het woord Mastermind, het klinkt slim en krachtig en belooft resultaat. Mij heeft het overigens meer dan honderdduizend euro opgeleverd en de titel Trainer van het jaar. Wil je direct aan de slag? Dan is de eendaagse training Intervisietechnieken echt iets voor jou.
Waarom iedereen deel uit zou moeten maken van een intervisiegroep
Gebruik de kracht van de groep, want twee weten meer dan een en de groep is doorgaans slimmer dan het individu.
Redenen om deel te nemen aan een intervisiegroep:
- Vragen stellen, problemen inbrengen
- Steun bieden en ontvangen
- Lastige situaties oefenen
- Ideeën en oplossingen aandragen & ontvangen
- Successen delen & vieren
Gevolgen zijn beter functioneren, lekkerder in je vel zitten, meer resultaten en wellicht ook andere functie, promotie. Bij successen vieren geldt natuurlijk gedeelde vreugde is dubbele vreugde.
Wat de basis is van elke goede intervisie
Bij intervisie komt vrijwel altijd vertrouwelijke informatie naar boven. Ook heeft een ingebrachte casus niet zelden een emotionele lading. Deze spelregels helpen om veiligheid te bieden en om ervoor te zorgen dat er geen verkapte therapiesessie ontstaat.
- Veiligheid: wat hier gezegd wordt, blijft hier
- Je bent er om elkaar te ondersteunen
- Laat OMA thuis, neem ANNA & NIVEA mee (voor als je de afkortingen niet kent: OMA, staat voor Oordeel Mening en Advies, ANNA voor Altijd Navragen Nooit Aannemen en NIVEA is de variant Niet Invullen Voor een Ander)
- Benoem een procesbewaker
- Werk met model
- Stel tijd vast en volg de stappen
Bij de samenstelling van de intervisiegroep, die liefst uit 4-6 personen bestaat is het belangrijk dat er wel een overeenkomstig doel is, maar geen verschil in hiërarchie. Niemand is de baas, maar er is wel iemand die de tijd en de structuur in de gaten houdt. Je haalt het meest uit de intervisie als je:
- een doel hebt met de bijeenkomst
- alle deelnemers hun werkvraag goed hebben voorbereid
- er duidelijke afspraken gemaakt zijn (gespreksleider, voorbereiding, begin en eindtijd enz.)
- de gekozen structuur gerespecteerd wordt en de aangegeven stappen worden doorlopen.
En dan nu de werkvorm: Roddelen
Roddelen: praten over iemand die er niet is. Altijd geleerd dat roddelen niet netjes is? Met deze intervisie methode draaien we het om. Waar de algemene regel is dat je oordelen, meningen en advies achterwege moet laten, is het hier juist de bedoeling dat je vrijuit spreekt –alsof de betrokkene er niet bij is.
Dat betekent dat je ook dingen mag zeggen om te prikkelen. De inbrenger hoort het aan van een afstandje en maakt alleen maar aantekeningen. Verder niets.
1 Inbreng
Je introduceert een vraagstuk en geeft een beknopte toelichting.
2 Vragen
De andere deelnemers verkennen het vraagstuk door zoveel mogelijk open vragen te stellen. Geen gesloten of suggestieve vragen dus!
3 Roddelen
- Je gaat buiten de kring zitten en bemoeit je op geen enkele manier met het komende gesprek. Je luistert aandachtig en maakt notities over zaken die je opvallen of raken.
- Andere deelnemers roddelen met elkaar over de vraag van de inbrenger en over mogelijke achtergronden, oorzaken en oplossingen.
- Groepsleden komen uiteindelijk tot een gezamenlijk advies.
4 Respons
Je komt
terug in de groep en vertelt wat je geraakt
heeft. Wat is je opgevallen. Verwerp of accepteer het gegeven advies.
5
Evaluatie
Alle groepsleden kijken terug op deze
oefening
- Wat heeft het de inbrenger opgeleverd?
- Hoe zijn de groepsleden met de vraag omgegaan?
Na stap vier kan inbrenger zijn/haar vraag herformuleren waarna de stappen 2 t/m 4 herhaald kunnen worden.
Tot slot is het altijd zinvol om gezamenlijk te oogsten. Dat wil zeggen dat naast de inbrenger ook de andere groepsleden hun opbrengst delen.
Het leuke van deze werkvorm vind ik dat je lekker los mag gaan. Begeleid je deze intervisiemethode? Geef dan aan dat het bedoeld is om de ander te helpen en dat je met ‘hagel mag schieten’. De inbrenger bedenkt zelf waar hij of zij iets mee zou willen doen. Leg bij de nabespreking niet de focus op oplossingen of opmerkingen die er niet toe deden, dat is namelijk niet relevant of interessant. En wat het roddelen betreft: in het begin is het goed om lekker te stoken en olie op het vuur te gooien. Daarna wordt het ‘helpend roddelen’ (mooie term toch?). Als de inbrenger terugkeert van zijn of haar virtuele afwezigheid, is het belangrijk eerst even stoom af te blazen. Hoe was het aan de zijlijn?
Veel plezier ermee!
PS In het onderwijs wordt steeds meer aandacht gegeven aan coachend lesgeven. Zelf verzorg ik de opleiding Coach in het onderwijs. Intervisie is hierbij ook een belangrijk ingrediënt. Want je wilt ook dat studenten of deelnemers zelf aan de slag gaan. Ook bij trainingstrajecten wordt steeds meer gebruik gemaakt van intervisie. Bij opleidingsinstituut Schouten & Nelissen is dit tegenwoordig vaste prik en de deelnemers zijn er heel enthousiast over.
Let op: op 9 maart 2022 geef ik de training Intervisietechnieken in open inschrijving. Meer informatie lees je hier.
Heb je interesse in de eendaagse in-companytraining intervisietechnieken of in een meerdaagse op het gebied van coaching in het onderwijs? Neem dan contact met me op om te zien of ik jou en je organisatie hiermee kan helpen.