BBB voor begeleiders
In mijn trainingsgroepen werk ik veel met hbo-docenten. Activerend opleiden betekent ook dat je je studenten of deelnemers veel zelf laat doen. Hoe actiever zij zijn, hoe meer ze opsteken van jouw les of training. Nu komt het regelmatig voor dat studenten hulp vragen aan hun begeleider, aan jou dus. Natuurlijk vind je het helemaal niet vervelend om te helpen, maar is het echt nodig? Stel jezelf de BBB-vraag en speel die door aan de vragende student, was een tip van een van mijn docenten.
BBB betekent hier:
- Boek
- Buurman
- Begeleider
En wel in deze volgorde. Ofwel: heeft de student eerst geprobeerd zelf de vraag op te lossen of het antwoord te vinden? Heeft hij of zij daarna een medestudent geraadpleegd? Zo ja, dan ben jij als begeleider aan de beurt. Met BBB als geheugensteuntje voorkom je dat je steeds weer dezelfde vragen moet beantwoorden of vragen waarvan de antwoorden eigenlijk voor de hand liggen. Ook handig voor medewerkers helpdesk of managers :).
Afkortingen als BBB helpen vaak om trefwoorden te onthouden. In een eerder artikel ‘Laat OMA thuis’ gaf ik een aantal voorbeelden van ezelsbruggetjes voor trainers.
Krijg je een vraag, denk dan even na voordat je deze beantwoordt. Je kunt de vraag namelijk ook:
- terugkaatsen
- doorspelen naar iemand
- doorspelen naar de groep
- verwerken in een groepsopdracht
- parkeren
- negeren of
- afwijzen.
Als ik deze mogelijkheden langsloop tijdens een training, loop ik letterlijk achterlangs (tafels staan in U-vorm) en vraag ik steeds om voorbeelden aan een deelnemer. Die kunnen dan aangevuld worden door groepsleden en eventueel geef ik nog een extra optie. Een gevalletje BBB, alleen zonder boek.
Bewaren
Bewaren
Goed idee!
Deze bbb-tip is ook voor managers erg nuttig! Zeker op weg naar medewerkers met meer zelfsturing.
In geval van bb hoef je dan als manager alleen nog maar ja of nee te zeggen.