Heb jij ze allemaal op een rijtje?

cijfers

Cijfers liegen niet, maar
je kunt wel liegen met cijfers

Over de Logisch-mathematische intelligentie

Manipulatie met cijfers komt vaak voor, en niet alleen in jaarrekeningen. In de supermarkt krijg je 50 % korting – op het tweede product wel te verstaan. Onopgemerkt koop je het product, dat van € 17,95 is afgeprijsd naar € 9,95, een koopje nietwaar?

Sommige mensen zijn bewuster met cijfers bezig dan anderen. Ze snappen ze, houden van symbolen en structuur en kunnen gemakkelijk grafieken lezen. Zij zijn logisch-mathematisch intelligent. Weer anderen raken regelrecht in paniek zodra er een taart verschijnt die niet is bedoeld om op te eten. Geef ze een test en deze mensen hebben geen idee hoe ze de scores moeten optellen, of ze doen er een stuk langer over dan anderen.

Twee geweldige voorbeelden van hoe je cijfers kunt laten spreken, vind je terug in deze twee TED-talks. De eerste is van Hans Rosling, die wereldberoemd werd met zijn statistieken over bevolkingsgroei wereld. In deze video zegt hij:

Let my dataset change your mindset

De tweede TED-talk is van wiskundige Hannah Fry. Zij vertelt uiterst smakelijk over:

The mathematics of love

Reserveer een half uurtje en geniet!

Mensen die ze graag op een rijtje hebben, kun je tegemoet komen. Door bijvoorbeeld te spreken in verhoudingen en statistieken. Of door een pijl te trekken die het verband aangeeft tussen onderwerp A en B.

Helemaal prettig is een top 10 of vijf gouden regels. Hun brein smult van de lijstjes en je creëert gemotiveerde collega’s of deelnemers aan bijeenkomsten.

En deze tekst scoor je natuurlijk, bijvoorbeeld met sterren of een rapportcijfer.

Ben jij een cijferfiel of een cijferfoob? Graag lees ik je commentaar in het onderstaande veld.